Shellipalvelut (vanha)

Shell palvelut ovat uudistumassa ja tietoa tulee piakkoin. Alla vanhan palvelun tiedot.

Shellipalvelin deeks.far.fi on ainoa infrapalvelimista, jonne jäsenet voivat kirjautua SSH:lla. Palvelimella sijaitsee käyttäjien kotihakemisto, mukaanlukien hakemistot public_html (kotisivuhakemisto) ja MailDir (sähköpostihakemisto), joita jaellaan bonkers (www) ja savage (mail) -palvelimille.

Palvelin on tarkoitettu mm. irkkausta ja erinäistä sovelluskehitystä varten. Lisäksi sen kautta käyttäjät voivat hallita omaa kotisivutilaansa. Palvelimelta löytyy asennettuna mm. irssi, tmux, screen, znc bounceri, jne. Lisäksi käyttäjät voivat ladata ja kääntää omassa kotihakemistossaan haluamiansa sovelluksia, mikäli ne eivät kuormita kohtuuttomasti jaettua palvelinalustaa.

Käyttöjärjestelmä ja peruskonfiguraatio

Käyttöjärjestelmänä on Centos 6.

Jokaisen käyttäjän kotihakemisto sijaitsee /home/[username] ja käyttäjillä on oletuksena kansiot public_html ja MailDir.

Levymountit

Palvelimella olevaa /home -hakemistoa jaetaan NFSv3:lla privaatti-verkon kautta bonkers (www) ja savage (email) -palvelimille. Tämä sen vuoksi että käyttäjillä ei ole suoraa ssh-pääsyä savage ja bonkers -palvelimille.

Tunnusten replikointi palvelinten välillä

Deeks-palvelimella on ajossa ypbind-serveri, jonka avulla käyttäjät ja salasanat replikoidaan savage ja bonkers -palvelimille. Tätä tarvitaan bonkers-palvelimella tiedostojen käyttäjäoikeuksia varten apachessa ja savagella sähköpostin kirjautumista varten. Käyttäjätiedot replikoituvat 5min välein.